fredag 22 februari 2013

Släng det på en pizza!

Mycket rester kvar från veckan, fast inte tillräckligt för hela portioner?
Släng det på en fredagspizza!

Om man inte har lust att baka långtidsdeg kan man göra pizzan på sconesdeg:

Blanda 8 dl vetemjöl (eller hälften gramham), 1 tsk salt och 4 tsk bakpulver. Tillsätt 100 g smör eller margarin och mosa ihop till ett grynig bös (tips: doppa en vass kniv i mjölet och skär smöret i tunna skivor så går det lätt att nypa sönder den sen). Häll i 3 dl mjöl eller fil eller hälften turkisk yoghurt och hälften vatten, man kan göra lite som man vill. Dega degen och dela i bitar, vi gjorde åtta småpizzor, tryck ut i tunna plattor på en plåt med bakplåtspapper på, förgrädda i fem minuter ungefär, 225 grader.

Gör tomatsås såhär: Hacka en lök, fräs i en kastrull tills den är mjuk. Häll på en burk krossade tomater, man kan säkert ha i tomatpuré också om man vill men vi hade ingen. Krydda med typiska pizzakryddor: oregano och basilika, lite salt och peppar. Med tomatsås gäller följande regel: ju längre den får puttra desto bättre blir den. Mot slutet kan man ha i vitlök, vi hade två klyftor för vi tycker att det är gott.

Till och med falafel går bra! Nöjd tjej!
Sen så hackar man alla rester som man vi ha på pizzan, och allt fungerar verkligen! Om man har mest grönsaker kan man ju öppna en burk bönor att ha på också. På pizzan lägger man först tomatsås (snåla inte!), sedan ost, sedan pålägg och till sist lite mer ost. Grädda i ugnen 10-15 minuter till.

Det här är också rolig kalasmat, alla får göra sin egen pizza! Då kanske det är trevligt att ha något annat än rester bara... Se till att anpassa degen till gluten-, laktosfri eller vegansk om du har gäster med specialkost.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar