tisdag 15 januari 2013

Tisdagstips: Grodda!

Såhär på vintern när det inte finns några grönsaker finns det ett grymt knep för att ändå få i sig lite vitaminer, antioxidanter och en fräsch känsla i magen. Det stavas groddar. Det är verkligen skitsmart och gott, varför gör inte alla det hela vintern? Istället för att köpa Holländska växthuspaprikor?
Dom är ju faktiskt fina!
 
Allt som är bra med groddar:
  • Gott och nyttigt! Ät på mackan, i salladen, grytor, soppor och energidrinkar säger min kokbok.
  • Billigt
  • Låg miljöpåverkan av transporten eftersom dom är så små.
  • Man kan variera med olika frön och sädeskorn: alfalfa, linser, mungbönor, broccoli, rädisor, rödklöver, solroskärnor, quinoa, korn, havre, dinkel, vete och och råg. Jag har bara testat att grodda alfalfa och mungbönor än så länge. Kanske ska ha som nytt projekt att prova alla olika sorter? Någon annan som testat och vill rekommendera något speciellt?
  • Vitaminhalten ökar i groddarna jämfört med att t ex koka och äta fröna.
  • Om man groddar bönor så blir de inte lika gasiga som innan.
  • Vattnet som fröna ligger i under natten innan man groddar dem blir väldigt näringsrikt, häll av i vattenkannan och vattna växterna med.

Hur gör man då? Det är världslätt! Antingen har man en speciell groddlåda eller så använder man sig av en vanlig glasburk. Det finns en massa hittepåkonstruktioner om att sätta en nylonstrumpa eller myggnät över burkens öppning för att underlätta sköljningen, men hallå, det går lika bra att hålla handen för när man häller av vattnet, speciellt när det är lite större frön som mungbönor.
Börja med att skölja fröna några gånger och lägg dem sedan i blöt över natten. På morgonen häller man av vattnet och sköljer fröna under ljummet vatten. Ställ sedan burken mörkt, t ex i skafferiet och skölj sedan av dem morgon och kväll tills de är klara. Alfalfa tar 3-5 dagar medan skalade solroskärnor är klara på ett dygn! Skölj till sist av noga och låt dem rinna av ordentligt. I en burk eller plastpåse håller sig groddarna ett par dagar i kylskåpet. En del groddar kan man ställa i dagsljus ett tag när de är klara så blir de gröna och fulla med antioxidanter! När de är sköljda lägger man dem på ett fat med plast på och ställer i fönstret. När man groddar mungbönor kan man bara ställa fram burken sista dagen ungefär, krångla inte med fat och plast då, alfalfa behöver bara stå framme i ett par timmar.

Toppen som mellanmål: Knäckis med hummus och groddar
Det är lätt hänt att man det blir mer groddar än vad man orkar äta upp, då kan man mixa dem och ha i t ex "kött"färssåsen eller i brödbak.

2 kommentarer: